Kjøpekontrakten er laget for salg av bruktbåt mellom privatpersoner. Den regulerer de vanligste forhold mellom kjøper og selger. Kjøpsloven kommer forøvrig til anvendelse på forhold som ikke er regulert i kjøpekontrakten. Dersom partene ønsker å fravike noen av reglene i kjøpsloven, må det avtales i kontrakten.
Alle båter som hovedsakelig bruker motor kan registreres i Fritids- og Småbåtregisteret (telefon 815 44 055). Registreringen er frivillig. Eventuelle heftelser vil imidlertid ikke fremgå av dette registeret. Klikk her for nærmere informasjon om hvilke båter som kan registreres i registeret. Se også Lov om fritids- og småbåter og Forskrift om registrering og merking av småbåter.
Båter er ikke registrert i Løsøreregisteret, men du kan likevel kontrollere om det er heftelser på eieren. Ring alltid Brønnøysundregisteret og sjekk eiers fødselsnummer, det vil avsløre eventuelle heftelser. Tlf. 75 00 75 00. Er båten registrert i Skipsregisteret må eierforhold og eventuelle heftelser sjekkes der. Kjøperen bør vanligvis ikke betale kjøpesummen uten at man har forsikret seg om at båten vil bli levert og at skjøte vil bli innsendt til skipsregisteret. Opplysningene fra Skipsregisteret bør bekreftes skriftlig. Alle registrerte heftelser følger båten, og fordringshaveren kan ta dekning i båten selv om den skifter eier. Telefonnummeret til Skipsregisteret er 55541250, eller du finner Skipsregisteret på internett. Båter mellom 7 og 15 meter kan registreres, mens større båter skal registreres.
Dersom båten er registrert i Skipsregisteret, må selger sende et skjøte til registeret som bekrefter at båten skal registreres på en ny eier. Skjøte må inneholde: Selgerens og kjøperens navn, fødselsdato, båtens navn og kjenningssignal, registreringsnummer, bekreftelse fra to personer som er over 18 år og bosatt i Norge, og setningen: Kjøpesummen er oppgjort på omforent måte.
Selgeren bør normalt ikke overlevere båten uten at kjøpesummen er betalt eller sikret på annen måte.
Tips ved kjøp av bruktbåt kan du lese ved å klikke her.
|