Avskjedigelsen Avskjedigelsen skal være skriftlig, og den skal gi orientering om adgangen til å kreve forhandlinger, reise søksmål samt hvilke frister som gjelder. Arbeidstaker kan kreve å få skriftlig orientering om årsaken til avskjedigelsen.
Ulovlig/usaklig avskjedigelse Arbeidstaker som mener avskjedigelsen ikke er lovlig, kan kreve forhandlinger med arbeidsgiveren og eventuelt gå til sak, se arbeidsmiljøloven § 17-3.
Dette er i korte trekk framgangsmåten i slike saker:
Forhandlinger Arbeidstakeren kan kreve forhandlinger med arbeidsgiveren. Et slikt krav må framsettes skriftlig innen 2 uker etter at avskjeden er mottatt. Det er arbeidsgiveren som skal sørge for at forhandlingsmøte blir holdt snarest mulig, og senest 2 uker etter at kravet er mottatt.
Under forhandlingene kan begge parter bruke medhjelper som advokat, tillitsvalgt eller annen rådgiver.
Forhandlingene skal sluttføres i løpet av 2 uker. Det skal settes opp en protokoll som underskrives av partene og deres rådgivere.
Søksmål Når man ikke fram til enighet ved forhandlinger, kan arbeidstakeren reise søksmål.
Arbeidstakeren kan også reise søksmål, eller underrette arbeidsgiver om at søksmål vil bli reist, uten at det har vært holdt forhandlinger. Arbeidsgiveren kan da skriftlig og innen 2 uker, kreve forhandlinger. Samtidig skal arbeidsgiveren underrette retten om at forhandlinger vil bli holdt. Arbeidstakeren plikter å møte til slike forhandlinger.
Søksmålsfrist Søksmål må reises innen 8 uker etter at forhandlingene ble avsluttet, eller 8 uker fra avskjeden fant sted.
Er ikke avskjedigelsen skjedd skriftlig, gjelder ikke noen søksmålsfrist. Det samme gjelder hvis avskjedigelsen mangler de opplysninger avskjeden skal inneholde, se ovenfor i innledningsavsnittet. Blir søksmål i slike tilfeller reist innen 4 måneder, skal avskjedigelsen kjennes ugyldig, med mindre dette er åpenbart urimelig.
Hvis arbeidstakeren bare krever erstatning, og ikke gjeninntakelse i jobben, er søksmålsfristen 6 måneder fra avskjedigelsen fant sted.
Retten til å stå i stillingen I motsetning til oppsigelse har ikke personer som er avskjediget rett til å stå i stillingen. Arbeidsgiver kan kreve at arbeidstakeren må forlate arbeidsplassen umiddelbart. Dette medfører også at lønnsplikten opphører.
Du kan lese mer om avskjed på Jusstorget.no.
|