Informer NAV så tidlig som mulig- Arbeidsgiver som vurderer å gå til masseoppsigelser skal så tidlig som mulig gi melding om dette til NAV. Formålet med meldeplikten er at NAV skal kunne bistå virksomheten og de berørte arbeidstakerne, for å motvirke eller dempe skadevirkninger av arbeidsledighet. Med masseoppsigelser menes oppsigelser av minst 10 arbeidstakere innenfor et tidsrom på 30 dager. Planlagte masseoppsigelser får tidligst virkning 30 dager etter at NAV er underrettet.
- Tilsvarende melding skal arbeidsgiver gi til NAV dersom minst 10 arbeidstakere vil bli permittert uten lønn eller i mer enn fire uker vil få sin ukentlige arbeidstid innskrenket med mer enn 50 prosent.
- Arbeidsgivers meldeplikt ved masseoppsigelser og permitteringer følger av arbeidsmarkedsloven § 8 og arbeidsmiljøloven § 15-2.
- NAV har utarbeidet et eget skjema ? Arbeidsgivers meldeplikt til NAV ved masseoppsigelser, permitteringer uten lønn og innskrenkninger i arbeidstiden" som kan benyttes ved innsending av meldingen. Du finner skjemaet under ?Skjema?
- Meldingen skal sendes til NAV-kontoret i det distriktet virksomheten ligger. Dersom virksomheten er spredt over flere distrikter, er det tilstrekkelig at melding gis til NAV i det distriktet hvor virksomheten har sitt hovedsete.
Meldeplikt til fylkeskommunen etter omstillingslovenDersom det er planer om å legge ned en virksomhet hvor det har arbeidet minst 30 ansatte de siste 12 månedene, eller det er planer om å si opp mer enn ni tideler av de ansatte i en slik virksomhet, skal arbeidsgiver også sende inn melding om dette til fylkeskommunen. - Det fremgår av omstillingsloven § 3 hvilke opplysninger en slik melding skal inneholde.
Samhandling med NAVNår NAV har mottatt melding om masseoppsigelser eller permittering tar NAV kontakt med virksomheten, for å avtale et snarlig møte med virksomhetens ledelse og de ansattes tillitsvalgte. - Formålet er å avklare situasjonen, informere om hva slags bistand NAV kan gi oppsagte eller permitterte arbeidstakere, og diskutere mulige løsninger. Deretter avtales videre samhandling mellom virksomheten og NAV.
- Se også ?Omstilling og nedbemanning? under relatert informasjon.
Bistand til berørte arbeidstakereVed masseoppsigelser og permitteringer kan blant annet følgende bistand til berørte arbeidstakere fra NAV være aktuelt: - Informasjonsmøte om arbeidsmarkedet og ledige stillinger og om NAVs tjenester: Dagpenger - rettigheter og plikter, registrering som arbeidssøker, selvbetjeningstjenester på nav.no og arbeidsrettede tiltak.
- Individuell informasjon og bistand. NAV har arbeidsrettede tiltak som Bedriftsintern opplæring (BIO) og Opplæring (AMO) som kan gi opplæring av bedriftens ansatte ved større omstillinger. NAV har også andre arbeidsrettede tiltak som kan benyttes ved behov. Se mer under Relatert informasjon om arbeidsrettede tiltak.
- Det er en forutsetning for å motta dagpenger at de berørte arbeidstakerne registrerer seg hos NAV og legger fram nødvendig dokumentasjon.
Varsel til de ansatte og lønnsplikt ved permitteringDe ansatte skal normalt ha varsel om permitteringen senest 14 dager før permitteringen trer i kraft. Ved uforutsette hendelser er fristen normalt to dager. - I permitteringsvarselet skal det opplyses om varselfrist, årsaken til permitteringen og permitteringstidens sannsynlige lengde.
- Arbeidsgiver har ansvar for at det legges frem protokoll fra avholdte forhandlinger med de ansatte, eller annen tilsvarende dokumentasjon. Det skal fremgå av protokoll eller tilsvarende dokument hva arbeidsgiver har gjort for å unngå permittering, og at de således har gjort det man med rimelighet kan forvente. Bestemmelsene i Hovedavtalen danner mønster for behandling av permitteringssaker i virksomheter som ikke er omfattet av avtalen og ikke har eget tillitsmannsapparat.
I henhold til rundskrivet om arbeidsgivers lønnsplikt og dagpenger ved permittering skal enighet mellom partene om følgende punkter tillegges vekt: - om permitteringen er saklig grunnet innenfor Hovedavtalens rammer
- om permitteringen skyldes mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke
- om arbeidsgiver har gjort det som med rimelighet kan kreves for å unngå permitteringen
- Alle tre punkter, og om det er enighet mellom partene om disse, er viktig å dokumentere i protokollen.
- Se for øvrig Dagpenger ved permittering under Relatert informasjon og lov om lønnsplikt under Regelverk.
|