Informasjonen nedenfor er hentet fra Brønnøysundregistrene.
Enhetsregisteret Enhetsregisteret har som hovedoppgave å samordne opplysninger om næringslivet som finnes i ulike offentlige registre, og som er gjengangere på offentlige spørreskjemaer. I stedet for at hver offentlige etat sender ut hvert sitt skjema til bedriftene, sørger Enhetsregisteret for at opplysningene samles på ett sted.
Enhetsregisteret inneholder grunndata om enheter som har registreringsplikt i Arbeidsgiverregisteret, Merverdiavgiftsmantallet, Foretaksregisteret, Statistisk sentralbyrås bedriftsregister, Skattemanntallet for etterskuddspliktige eller fylkesmennenes registre over stiftelser. Andre kan registrere seg frivillig i Enhetsregisteret.
Det ni-sifrede organisasjonsnummeret identifiserer enhetene, og gjør det lettere for myndighetene å samarbeide om utveksling av opplysninger. Andre statlige registre plikter i følge enhetsregisterloven å samarbeide med Enhetsregisteret og holde opplysningene i registeret ajour. En samordnet registermelding erstatter de tidligere registreringsskjemaene fra flere etater. Den sikrer at de nødvendige data spres til etatene som har behov for registrerings- og endringsmeldinger.
Ved at alle etater kan bruke et felles register til å utveksle informasjon seg imellom, vil skjemaarbeidet bli enklere for næringsdrivende og andre som driver økonomisk virksomhet. Mange foreninger og andre uten registeringsplikt ser nytten av å frivillig la seg registrere i Enhetsregisteret. Registreringen er gratis.
Enhetsregisteret inneholder bare lovbestemte opplysninger, og alle har tilgang til de åpne opplysningene i registeret, som korrekt navn og adresse, formål, bransje og kontaktperson.
Foretaksregisteret Foretaksregisteret har ansvaret for registrering av alle norske og utenlandske foretak i Norge. Registeret skal sikre rettsvern og økonomisk oversikt, og er en viktig kilde for alle som trenger korrekte opplysninger om aktørene i norsk næringsliv. Foretaksregisteret har ført videre funksjonene til de tidligere, nærmere 100 forskjellige lokale handelsregistrene.
Alle næringsdrivende foretak ? med begrenset så vel som med ubegrenset ansvar ? plikter å registrere seg i Foretaksregisteret. Det samme gjelder enkeltmannsforetak som driver handel med innkjøpte varer eller har mer enn fem ansatte i hovedstilling. Andre enkeltmannsforetak kan registrere seg på frivillig grunnlag.
En registrering i Foretaksregisteret gir et foretak:
- Rett til å drive næringsvirksomhet
- Firmavern som gir rettsbeskyttet navn
- Firmaattest som legitimasjon overfor lånegivere, tinglysings-, toll- og avgiftsmyndigheter
- Organisasjonsnummer som en viktig identifikasjon overfor myndighetene og for samordning av offentlige og private næringslivsregistre
- Legitimasjon for utøvende personer i et foretak
Et av de viktigste formålene med Foretaksregisteret er å sikre klarhet i ansvarsforholdene. Det skal ikke være tvil om hvem som har ulike ansvar i et foretak. Medlemmene i styret, daglig leder og revisor må selv skrive under på at de har påtatt seg dette ansvaret. Dersom det skulle skje endringer i ansvarsforholdene i et foretak, skal disse straks meldes til Foretaksregisteret for registrering. Ved forsømmelse får foretaket pålegg om å ordne opp. Derfor vil Foretaksregisteret alltid kunne gi oppdaterte opplysninger om hvem som innehar ulike roller i et foretak, endringer i aksjekapital, om et foretak er sendt skifteretten for tvangsoppløsning eller er under konkursbehandling, og flere andre forhold.
De fleste opplysningene i Foretaksregisteret er offentlige, og dermed en viktig opplysningskilde for den som trenger sikker informasjon om nøkkelopplysninger i et foretak.
Foretaksregisteret kan også gi andre opplysninger om foretaket, som kopier av stiftelsesdokumenter, vedtekter med mere. Dessuten er det mulig å få opplysninger fra det historiske arkivet som inneholder dokumenter fra de tidligere handelsregistrene.
|