VI TILBYR:
 
  Abonnement
    Kjøp et abonnement, og du kan laste ned et ubegrenset antall avtalemaler og blankettformularer! Tegn abonnement nå og du vil umiddelbart få tilgang til vårt store malarkiv.
 
Spesialtilpassede abonnementer for:
 Advokater
 Revisorer og Regnskapsførere
 Bedriftsledere, proff
 Bedriftsledere, standard

  Kjøp enkeltdokumenter
    Du kan kjøpe et enkelt dokument eller blankett som du kan laste ned straks!
Klikk her for enkeltkjøp
 
  Finn ditt dokument:
   
 
 
  Garanti
  AdvokatOnline er den enkleste og raskeste veien til juridiske kvalitetsdokumenter og vi er sikre på at du blir fornøyd. Hvis ikke, gir vi deg pengene tilbake dersom du innen 14 dager etter bestilling av abonnement sender oss en skriftlig oppsigelse. Ved kjøp av enkeltdokument er det 3 dagers reklamasjonsfrist.
Oppsigelse av arbeidstaker
Generelt om oppsigelse
- Oppsigelsen skal være skriftlig, enten den kommer fra arbeidsgiver eller arbeidstaker.
- Oppsigelsen fra arbeidsgiveren skal leveres til arbeidstakeren personlig eller sendes rekommandert.
- Oppsigelse fra arbeidsgiver skal opplyse om arbeidstakerens rett til å kreve forhandlinger og reise søksmål, om retten til å fortsette i stillingen, og om hvilke frister som gjelder for dette. Dersom oppsigelsen skyldes arbeidsmangel, skal det i tillegg opplyses om fortrinnsretten til ny tilsetting.
- Oppsigelse fra arbeidsgiver skal begrunnes skriftlig når arbeidstakeren krever det.
- Oppsigelsen har ikke funnet sted før den er kommet fram til den andre parten. Tidspunktet kan ha betydning for oppsigelsestidens start og avslutning.
- Oppsigelse fra arbeidsgiver må være saklig begrunnet.

Oppsigelsestid
Oppsigelsestiden regnes i hele kalendermåneder med start den første dagen i måneden etter at oppsigelsen fant sted.

Dersom ikke annet er skriftlig avtalt, er den gjensidige oppsigelsesfrist 1 måned. Loven inneholder dessuten ufravikelige regler om oppsigelsesfrister fra 2 til 6 måneder, avhengig av arbeidstakerens ansettelsestid og alder. Se fristene i arbeidsmiljølovens § 15-3.

Ulovlig/usaklig oppsigelse
Arbeidstaker som mener oppsigelsen ikke er lovlig, kan kreve forhandlinger med arbeidsgiveren og eventuelt gå til sak.

Dette er i korte trekk framgangsmåten i slike saker:

Forhandlinger
Arbeidstakeren kan kreve forhandlinger med arbeidsgiveren. Et slikt krav må framsettes skriftlig innen 2 uker etter at oppsigelsen er mottatt. Det er arbeidsgiveren som skal sørge for at forhandlingsmøte blir holdt snarest mulig, og senest 2 uker etter at kravet er mottatt.

Under forhandlingene kan begge parter bruke medhjelper som advokat, tillitsvalgt eller annen rådgiver.

Forhandlingene skal sluttføres i løpet av 2 uker. Det skal settes opp en protokoll som underskrives av partene og deres rådgivere.

Søksmål
Når man ikke fram til enighet ved forhandlinger, kan arbeidstakeren reise søksmål.

Arbeidstakeren kan også reise søksmål, eller underrette arbeidsgiver om at søksmål vil bli reist, uten at det har vært holdt forhandlinger. Arbeidsgiveren kan da skriftlig og innen 2 uker, kreve forhandlinger. Samtidig skal arbeidsgiveren underrette retten om at forhandlinger vil bli holdt. Arbeidstakeren plikter å møte til slike forhandlinger.

Søksmålsfrist
Søksmål må reises innen 8 uker etter at forhandlingene ble avsluttet, eller 8 uker fra oppsigelsen fant sted.

Er ikke oppsigelsen skjedd skriftlig, gjelder ikke noen søksmålsfrist. Det samme gjelder hvis oppsigelsen mangler de opplysninger oppsigelsen skal inneholde, se ovenfor i innledningsavsnittet. Blir søksmål i slike tilfeller reist innen 4 måneder, skal oppsigelsen kjennes ugyldig, med mindre dette er åpenbart urimelig.

Hvis arbeidstakeren bare krever erstatning, og ikke gjeninntakelse i jobben, er søksmålsfristen 6 måneder fra oppsigelsen fant sted.

Retten til å stå i stillingen
Så lenge tvisten er gjenstand for forhandlinger, kan arbeidstakeren fortsette i stillingen. Er søksmål reist innen 8-ukers-fristen som er nevnt ovenfor, og innen utløpet av oppsigelsestiden, kan arbeidstakeren også fortsette i stillingen. Det samme gjelder om arbeidstakeren innen utløpet av oppsigelsesfristen skriftlig underretter arbeidsgiveren om at søksmål vil bli reist innen 8-ukers-fristen.

Arbeidsgiveren kan be om rettens kjennelse for at arbeidstakeren skal fratre innen dom er avsagt. Slik kjennelse kan retten avsi når den finner det urimelig at arbeidsforholdet opprettholdes i den tid saken er til behandling i retten.

Attest
En arbeidstaker som fratrer etter lovlig oppsigelse skal ha skriftlig attest. Denne attesten skal minimum inneholde opplysninger om arbeidstakers navn og fødselsdata, hva arbeidet har bestått i og hvor lenge arbeidsforholdet varte.
(09.06)
(03.05)
Personvernerklæring fra AdvokatOnline (20.07)
Når du benytter deg av tjenester på www.advokatonline.no er AdvokatOnline AS behandlingsansvarlig for dine personopplysninger.
Klikk her for å lese personvernerklæringen.
(19.02)

Personverngaranti AdvokatOnline AS NO 977041112 MVA Tlf 22 83 00 90 firmapost@advokatonline.no