VI TILBYR:
 
  Abonnement
    Kjøp et abonnement, og du kan laste ned et ubegrenset antall avtalemaler og blankettformularer! Tegn abonnement nå og du vil umiddelbart få tilgang til vårt store malarkiv.
 
Spesialtilpassede abonnementer for:
 Advokater
 Revisorer og Regnskapsførere
 Bedriftsledere, proff
 Bedriftsledere, standard

  Kjøp enkeltdokumenter
    Du kan kjøpe et enkelt dokument eller blankett som du kan laste ned straks!
Klikk her for enkeltkjøp
 
  Finn ditt dokument:
   
 
 
  Garanti
  AdvokatOnline er den enkleste og raskeste veien til juridiske kvalitetsdokumenter og vi er sikre på at du blir fornøyd. Hvis ikke, gir vi deg pengene tilbake dersom du innen 14 dager etter bestilling av abonnement sender oss en skriftlig oppsigelse. Ved kjøp av enkeltdokument er det 3 dagers reklamasjonsfrist.
Samboeravtale
Noen juridiske utgangspunkter for personer som lever i avtalt samliv: - Samlivspartene er innbyrdes økonomisk selvstendige. Alt partene erverver alene eies av vedkommende part, og parten kan råde fritt over gjenstandene. - Samlivspartene har ikke plikt til å forsørge hverandre. - Samlivspartene har ikke rett på halvparten av verdiene i boet, dersom samlivet opphører (Ingen rett til halve felleseiet). - Dersom samboere får barn, har moren forelderansvaret alene. - Begrenset arverettigheter mellom samlivspartene dersom det ikke foreligger testament.

Samlivspartene kan imidlertid sette opp en avtale som fraviker ovennevnte regler, f.eks. at partene skal ha plikt til å forsørge hverandre, eller at gjenstander som er ervervet av den ene parten, skal eies i sameie med en bestemt andel (Å eie en gjenstand i sameie vil si at partene eier gjenstanden sammen. Andelens størrelse avhenger i utgangspunktet av hvor mye partene har betalt hver). Det kan også gjøres avtale om at forelderansvaret skal være felles. En slik avtale må meldes til Folkeregisteret. Mannen må ha erkjent at han er faren til barnet.

Avtaler som fraviker prinsippet om at en gjenstand eies i forhold til innskutt kapital kan f.eks. være rimelig dersom inntekten til den ene brukes til løpende utgifter. En slik avtale kan også være rimelig dersom en av samlivsparten er hjemme med barn.

Dersom det ikke foreligger noen samlivsavtale, er det ofte vanskelig å fastslå hva partene har ervervet alene og hva partene har ervervet sammen. Ved et samlivsbrudd oppstår det ofte problemer i forhold til hva partene skal ha når "boet" deles. Samlivspartene kan f.eks. bli uenige om hvem som eier en konkret gjenstand, om en gjenstand eies i sameie og hva som er partenes andel i gjenstanden. Dersom partene ikke blir enige, er det bare domstolen som kan løse tvisten.

Dersom partene erverver bolig sammen bør begge stå oppført som eiere, selv om dette ikke er noe vilkår for å bli ansett som sameiere. Det er imidlertid viktig å markere overfor tredjemann, f.eks. kreditor eller fremtidig kjøper, at boligen eies i sameie. Leier partene bolig, er det som regel gunstig at begge skriver under leiekontrakten.

Se nærmere informasjon om å skrive samboeravtale ved å klikke her.

(09.06)
(03.05)
Personvernerklæring fra AdvokatOnline (20.07)
Når du benytter deg av tjenester på www.advokatonline.no er AdvokatOnline AS behandlingsansvarlig for dine personopplysninger.
Klikk her for å lese personvernerklæringen.
(19.02)

Personverngaranti AdvokatOnline AS NO 977041112 MVA Tlf 22 83 00 90 firmapost@advokatonline.no